Verkeersrecht

Verkeersrecht

Wat is verkeersrecht?

Wordt u na een feestje onderworpen aan een alcoholcontrole en blaast u positief? Was u gehaast op weg naar het werk en reed u te snel? Bent u in paniek weggereden na een ongeval? Vervoerde u een vriend met een voorlopig rijbewijs? Raakte u betrokken bij een ernstig verkeersongeval?

Dit zijn allemaal situaties uit het dagdagelijks verkeer. Bij procedures worden deze afgehandeld voor de politierechtbank. 

Verkeerszaken zijn niet altijd zwart-wit. Vaak is er een grijze zone. 

Bijna altijd is er discussie of minstens dienen de omstandigheden gekaderd. Het verkeersrecht maakt u wegwijs. 

Understanding in a car crash
Thursday
Wat doen wij voor u?

Wat doen wij voor u?

We nemen uw dossier met beide handen vast. Met aandacht voor de eigenheid van de feiten en voor de mens achter het dossier. Elk dossier en elke mens is anders. 

Het is wijs meteen advies te vragen aan een advocaat gespecialiseerd in het verkeersrecht. Zo bent u van bij aanvang correct geïnformeerd, ontvangt u doorlopend passend advies en kan er naar een vlotte en eerlijke afhandeling worden gestreefd. 

We bereiden uw strafrechtelijke verdediging of burgerlijke partijstelling grondig voor, samen met u. Met als uiteindelijk doel een correct vonnis, dat rekening houdt met alle elementen van de zaak. 

Eens het vonnis gekend is, is er aandacht voor de verdere opvolging. Dient er nog schade opgevorderd? Kan het rijverbod in uw vakantie worden ondergaan? Hoe zit het met die proeven of dat alcoholslot? We staan u bij van begin tot eind. 

Mogelijk kan u rekenen op een rechtsbijstandsverzekering om de kosten van onze tussenkomst te dragen. We kijken dit voor u na, in samenspraak met uw makelaar.  

FAQ

Moet ik altijd voor de rechtbank komen wanneer ik een verkeersovertreding maak?

Neen, niet altijd.

Een verkeersovertreding kan op verschillende manieren worden afgehandeld: via een onmiddellijke inning, een minnelijke schikking of een dagvaarding. 

Deze beslissing wordt genomen door het openbaar ministerie en hangt af van verschillende factoren: de ernst van de overtreding, uw strafverleden, uw rijervaring (jonge bestuurder), maar ook het beleid van het openbaar ministerie. 

Betaalt mijn verzekeringsmaatschappij ook de schade aan derden wanneer ik in fout ben?

Jazeker. 

In België is het verplicht een autoverzekering te hebben. Gelukkig maar. 

Wanneer u een verkeersongeval veroorzaakt dat aan uw fout te wijten is, zal uw verzekeringsmaatschappij de schade van de slachtoffers vergoeden. Daarvoor dient die verzekering juist. 

Enkel in uitzonderlijke gevallen kan de verzekeringsmaatschappij een deel van haar uitgaven terugvorderen. Dit kan het geval zijn wanneer u niet over een geldig rijbewijs beschikt of wanneer u het verkeersongeval veroorzaakt door dronken rijden.

De rechtsbijstandsverzekering, wat is dat juist?

In België is het verplicht een autoverzekering te hebben. De meeste autoverzekeringen voorzien meteen ook in een rechtsbijstandsverzekering. 

Uw rechtsbijstandsverzekering staat in voor de bijstand van een advocaat wanneer u vervolgd wordt voor een verkeersinbreuk of wanneer u betrokken bent in een verkeersongeval, ook wanneer u in fout bent. U kiest hierbij zelf uw advocaat. 

Daarnaast staat de rechtsbijstandsverzekering in vele gevallen ook in voor de gerechtskosten en de kosten van een eigen deskundige. 

Ga dus zeker na of u geniet van een rechtsbijstandsverzekering. We kunnen dit ook voor u doen. 

Wat is het verschil tussen intoxicatie en dronkenschap?

Het onderscheid tussen intoxicatie en dronkenschap is juridisch van belang. In geval van dronkenschap zijn de straffen en maatregelen zwaarder. Ook voor de afhandeling van de schade door de verzekering is het onderscheid cruciaal. Wanneer een ongeval is veroorzaakt in een staat van dronkenschap, kan de verzekeringsmaatschappij een deel van de schade bij u terugvorderen. 

Maar wat is nu het verschil?

  • Intoxicatie betekent dat de bestuurder meer alcohol gedronken heeft dan wettelijk toegelaten. De intoxicatiegraad wordt gemeten door een ademanalyse en/of bloedproef. 
  • Dronkenschap betekent dat de bestuurder rijdt terwijl hij geen bestendige controle meer heeft over zijn daden en geen of al te weinig besef meer heeft van tijd en ruimte. De staat van dronkenschap wordt vaak vooral beoordeeld aan de hand van de uiterlijke kenmerken. 

Wie hoger blaast dan hetgeen wettelijk toegelaten is, is niet noodzakelijk dronken. Wat niet betekent dat het aangewezen is om te drinken en te rijden, wel integendeel.

De wet bestraft niet alleen rijden in een staat van dronkenschap, maar ook "rijden in een gelijkaardige toestand". Door gebrek aan slaap kan zo'n toestand ontstaan. Net zoals door inname van medicatie of drugs. 

Indien u meer vragen hebt, contacteer ons:
info@lexcour.be - 056 53 35 10