Verzekeringsrecht

Verzekeringsrecht

Wat is verzekeringsrecht?

Er zijn tal van soorten verzekeringen: aansprakelijkheidsverzekeringen, zaakschadeverzekeringen, rechtsbijstandsverzekeringen, verzekeringen tegen lichamelijke ongevallen, enzovoort. 

Bepaalde polissen zijn goed gekend (brandverzekering, diefstalverzekering) of zelfs verplicht (autoverzekering). Andere polissen niet (alle bouwplaatsrisico's verzekering of ABR). 

Vaak zal de polis antwoord bieden op uw vragen. Soms is het niet zo duidelijk. 

Het verzekeringsrecht regelt de verhoudingen tussen uzelf en uw verzekeraar.

High risk insurance
The time is right
The Ramones
Wat doen wij voor u?

Wat doen wij voor u?

We verzamelen eerst alle feiten. Dan kunnen we nagaan of er een bepaalde dekking voorzien is in de verzekeringen die u bent aangegaan. Indien nodig overleggen we met uw verzekeringsmakelaar.  

Uw verzekeringen kunnen aangesproken worden om de benadeelden te vergoeden of om tussen te komen in uw eigen schade. Soms weigert uw verzekeraar ten onrechte tussenkomst. Dan vechten we dit aan voor u. Soms is de weigering terecht en dan zullen we u dat ook zo bevestigen.

Omgekeerd kan uw eigen verzekeraar soms uw tegenpartij worden en haar uitgaven terugvorderen. Hiervoor gelden strikte voorwaarden. Die dienen te worden nagezien. 

De wettelijke en de contractuele bepalingen zijn de leidraad voor ons optreden. Maar vooral uw belangen. 

FAQ

Wat is een franchise?

Een franchise of vrijstelling is het deel van de schade waarvoor uw verzekering niet zal tussenkomen. 

Best gekend is dit bij voertuigschade. De schade is soms minder dan de vrijstelling. Dan heeft het geen zin om uw verzekeraar aan te spreken. 

U kan uw eventuele vrijstelling nagaan in de bijzondere polisvoorwaarden van uw verzekeringsovereenkomst of door uw verzekeringsmakelaar te contacteren. 

Ik wil mijn woning verbouwen. Een ABR-verzekering, wat is dat juist?

Bouwen is een complex proces, vol risico's. Nieuwe technieken, zware materialen. Risico's op brand, diefstal, schade aan de buren, enzovoort. Er zijn veel partijen aanwezig op de werf: aannemers, architecten, ingenieurs, enzovoort. 

Met een ABR-polis (of alle bouwplaatsrisico's) vangt u al deze risico's en partijen in één polis. Als er dan schade ontstaat die teruggaat op de werken, zal de verzekeraar deze vergoeden. Of het nu schade is aan derden (de buren) of eigen schade (aan uw goederen).

Een ABR of alle bouwplaatsrisico's verzekering zorgt ervoor dat u uw renovatie of nieuwbouw zorgeloos kan realiseren. Een omnium voor uw verbouwing eigenlijk. 

Ik krijg een brief van mijn eigen autoverzekering die stelt dat zij "verhaal" neemt of "regres" doet. Wat is dat juist?

Uw verzekering moet soms de slachtoffers vergoeden. In bepaalde gevallen kan zij die uitgaven nadien van u terugvorderen. 

Denk aan het dronken rijden waardoor u schade veroorzaakte aan een geparkeerde auto. Uw (auto-)verzekeraar zal de schade aan die wagen vergoeden, maar kan nadien haar uitgaven terugvorderen van haar verzekerde. 

Hier zijn voorwaarden en termijnen aan verbonden. Deze zijn strikt en bieden mogelijk argumenten in uw voordeel. 

Begin best niet zomaar af te betalen, want dan erkent u een schuld die misschien wel betwist kan worden. Het is aangewezen dat u zich hiervoor laat bijstaan. Door ons bijvoorbeeld.

Indien u meer vragen hebt, contacteer ons:
info@lexcour.be - 056 53 35 10